Hem Fotosnack Använd blixt vid mäklarfoto (borde jag börja fotografera åt mäklare)

Använd blixt vid mäklarfoto (borde jag börja fotografera åt mäklare)

0

Jag är ingen mäklarfotograf

Innan vi sätter i gång att prata om att använda blixt vid mäklarfoto eller om du ska fotografera någon liknande situation så måste ni veta att jag har aldrig jobbat med mäklarfoto eller ens tänkt tanken innan jag började skriva detta inlägget. Jag vet inte hur mäklare jobbar med fotografer eller den praktiska biten med bildleveranser m.m. Det hade varit lite konstigt om jag hade full koll på det om jag inte varit i branschen någon gång.

Eller vänta lite nu, jag har ju faktiskt fotograferat ett hus som skulle säljas, i vintras knackade det på en äldre man som bor i samma by som jag bor i. Han berättade att han snart skulle sälja sitt hus och undrade om jag kunde ta lite bilder på det. Jag sprang ner med kameran och ett stativ och tog lite bilder, han ville ha bilderna utskrivna eftersom han inte hade någon e-post. Jag skrev ut några papperskopior till han och han blev superglad. Fast jag räknar inte riktigt in det som mäklarfoto.


Jag hade varit riktigt bra på mäklarfotografering, eftersom jag kan exponeringstriangeln och fotografering

Men nu struntar vi i att jag inte har jobbar som mäklarfotograf och pratar om det som detta inlägget skulle handla om. Att använda blixt om man fotograferar mäklarbilder.

Mäklarfoto med blixt

Alla som känner mig (fotografiskt) eller som har följ mitt fotograferande vet att jag använder blixt när jag fotograferar, ibland många och ibland en. Varför gör jag då det ?

Självklart handlar det lite om att man ska kunna vara kreativ med ljus och ljussättning, men det handlar mycket om att ta kontroll av ljuset och att det befintliga ljuset inte ska vara något problem. Fotograferar du ett porträtt utomhus utan befintligt ljus, då har du ett ljus som du inte kan göra så mycket med. Ljuset tar kontroll över dig som fotograf, men fotograferar du ett porträtt utomhus med blixt så kan du ta kontroll över ljuset (förutsätt att du kan kontrollera blixten något så där bra) Det är likadant inom mäklarfoto, du ska kontrollera ljuset, det befintliga ljuset ska inte kontrollera den färdiga produkten/bilden. Därför ska man använda blixt vid mäklarfoto.

Exponera kameran mot miljön utanför fönstret och låt blixten ljussätta rummet

När jag ofta pratar om att fotografera med blixt så menar jag inte att man ska ta kamerablixt och montera den i blixtskon och rikta blixten åt det hållet man vill att ljuset ska gå. Det är inte att kontrollera ljuset även om det är ett väldigt bra och enkelt sätt att fotografera mingelbilder eller snabba ”snapshots” på så har man ingen kontroll alls.

Jag hänger mycket på Instagram och av någon slump följer jag några mäklarfotografer, några här i från Karlskrona och några andra i Sverige. De flesta envisas med att alltid ha en blixt på kameran.

Hur man kan fotografera mäklarfoto med blixt

Alltid svårt att dra exempel på hur man kan göra och alla miljöer ser ju olika ut men vi kan försöka hitta på ett exempel. Det man kan göra är exempel att exponera kameran mot utomhus genom fönstret och sen låta blixten exponera inomhus. Innan man tar själva bilden så mäter man av rummet med en ljusmätare (för blixt) så man ser att det blir samma exponering överallt. Hur man ställer blixten är olika för olika miljöer. Är det mycket vitt är det enkelt att studsa ljuset i hörn så det blir mjukt ljus och bra spinoff. Sen finns det ett ljustillbehör som kallas ”lightglob” eller bara ”glob” som gör att ljuset sprider sig i 360 grader för att få så bra balanserat ljus som möjligt. Detta tillbehöret verkar många mäklarfotografer glömt bort.

Mäklarfoto utan blixt

Om du inte har en blixt och ska fotografera ett rum så kan man fuska sig till resultatet lite genom att ta olika exponeringar på de olika ljuskontrasterna och sen maska ihop det till en tonemappad bild i photoshop (inte hdr).

Varför jag skrev om mäklarfoto

Jag såg en ett filmklipp igår på Youtube som handlade om blixt och mäklarfoto så började jag fundera lite på hur det hade varit om jag fotograferat till mäklare och så började mina tankar sprida sig till ett blogginlägg om mäklarfoto. Sen började jag även fundera på om man skulle försöka jobba som mäklarfotograf ett tag för att se hur branschen fungerar.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here