Hem Fotosnack Hur funkar ND-filter / gråfilter

Hur funkar ND-filter / gråfilter

1

Nd-filter är något som jag nästan alltid använder när jag fotograferar landskap eller andra naturbilder, och jag får ofta frågor om just ND-filter, därför jag har försökt skrapa ihop en liten text som ska förklara det lite närmare.

Alla bilder i detta inlägget är tagna med LEE filter ND 6stop.

ND-filter och gråfilter är samma typ av filter fast det har fått två olika namn, varför vet jag inte riktigt men om jag gissar så skulle jag tro att ND-filter är amerikanskt och ordet gråfilter är ett försvenskat ord. Jag har valt här i artikeln att kalla det ND-filter eftersom det är det jag säger. ND står för Neutral Denisty, Men nu kör vi…


Vad är ett ND-filter ?

ND-filter fungerar som ett par solglasögon fast för kameran/optiken, vi människor använder solglasögon när det blir för ljust för våra ögon och ibland är det för ljust för att köra på dom inställningarna man vill och då kan man strypa ljuset som träffar sensorn i kameran med ett ND-filter som man sätter längst fram på objektivet(ibland men ovanligt mellan optik och kameran). Som med solglasögon finns det olika styrkor, prisklasser, tillverkare och varierande kvalite.. Styrkan mäts i en ND-skala (exempel ND3 ND7 m.m.)

Runda ND-filter?

Jag skulle tro att det är vanligast med runda kamerafilter där man gängar på filtret längst fram på optiken, nackdelen med denna varianten tycker jag är att det är svårjobbat och man ska byta filter och att man kan ha otur att filtret låser fast sig i optiken och det blir svårt att få bort. Fördelen med runda filter skulle nog vara utbudet, det finns många olika filter att köpa, både i kameraaffärer och sidor som Tradera och E-bay.

Oftast är det betydligt bättre optisk kvalitet på fyrkantiga, lite dyrare ND-filter

Fyrkantiga filter?

Sen finns det filtersystem som använder sig av fyrkantiga filter/glas som man skjuter in i en hållare som sitter fast på optiken. Fördelen med dessa hållare är att det är enkelt att byta filter och att man kan ha många filter samtidigt (det går på runda med fast det blir mycket skruvande och den optiska kvaliteten brukar minska om man skruvar på många filter) Jag använder mig bara av fyrkantiga filter från LEE filters. LEE är kända för sina optiska kvalitet.

 

Nu finns det lite andra användningsområde för ND-filter, exempel kan man använda ND-filter när man fotograferar med blixtrar som inte har ”hi speed synk” för att kunna köra på stora bländare. Tänk även på på att den optiska kvaliteten brukar skilja rätt mycket på billiga och dyrare filter, och det är rätt vanligt att man får färgstick i bilderna av lite billigare plast/glasfilter.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here