Hem Frågor & svar Funkar TTL oavsett vinkel och tillbehör på blixten?

Funkar TTL oavsett vinkel och tillbehör på blixten?

0

Ett nytt projekt/kategori här på bloggen som jag har börjat med är att svara på de frågor som jag kan om fotografering, men inte de frågorna som jag får (självklart kan jag försöka svara på såna också. Utan frågor som jag ser folk ställer på olika forum, facebooksidor m.m.

Jag har ofta sätt att folk svarar ovanligt kort på såna frågor, nästan så det ser oförskämt ut och det känns som att den som ställer frågan inte lär sig jättemycket på svaren dom får. Därför tänkte jag så här att jag tar frågan jag ser och skriver ett lite bättre svar på frågan och publicerar den här under en kategori och tillslut om det blir många frågor kommer det vara ett bra ställe att lära sig lite olika saker om fotografering.

Men nu till dagens fråga. 


Funkar TTL oavsett vinkel och tillbehör på blixten? Svaret är ja!!

TTL betyder ”through the lens” och det menas att blixten mäter av ljuset och motivet genom linsen, Ställer du blixten på TTL (ibland kallar olika blixtmärken det bara för auto) så skickar blixten ut en snabb blixt innan den riktiga bilden tas från kameran med med hjälp av den blixten så kan kameran och blixten prata med varandra och kameran mäter av ljuset och berättar för blixten hur mycket kraft den behöver skicka ut.

Blixten som skickas ut innan själva bilden syns inte för ögat men olika slavblixtrar kan se den och bli förvirrade

TTL med tillbehör

Har man ett tillbehör på blixten eller om man studsar den i taket så fungerar TTL likadant. Om man exempel hänger på en softbox på blixten som tar ett steg ljus och fotar med TTL så kommer kameran automatiskt säga till blixten det behövs mer kraft (ett steg) för att bilden ska bli normalexponerad (enligt kameran).

Så ja du kan använda TTL även om du vinklar eller använder tillbehör. 

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here