Hem Tips & Trix Fotografera med blixt för skarpare bilder

Fotografera med blixt för skarpare bilder

0

Blir bilder som är fotograferade med blixt skarpare? Det korta svaret är ja. förutom att ett artificiellt ljus ger mer detaljrikedom och struktur som kan framhäva en bild som skarpare så finns det är logisk förklaring till att en bild blir skarpare med blixt.

För att försöka förklara detta så måste jag nog utgå från de klassiska blixtarna som inte har funktioner som hss eller hs (ja det är två olika tekniker). Alla kameror har nått som kallas synktid för blixten och den varierar från de olika kameratillverkarna och kameramodeller men brukar ligga runt 1/160 till 1/250 i slutartid, använder du snabbare slutartid så blir bilden svart eller svarta streck.

Men hur kommer det sig att en blixtbild som är fotad med 1/50 i slutartid blir skarpare än en bild som är fotad i exempelvis 1/500 med naturligt ljus? Det finns en hemlig “slutartid” som kallas för brinntid, detta finns i alla blixtar men alla har olika värden.


Vad är brinntid

Om du har en taklampa som är släckt och tänder den i 30 sekunder sen stänger av den igen så har lampan brunnit i 30 sekunder och exponerat rummet i 30 sekunder, precis som en slutare i kameran. Lampan har haft 30 sekunders brinntid.

Som jag skrev innan så kan du inte riktigt veta din blixt brinntid (vissa modeller kan man se det i panelen) men de flesta moderna blixtrar har riktigt korta brinntider och sen finns det professionella blixtrar som har det som nisch att få ner brinntider till runt 1/10000, och då kan du i princip få vad du vill fryst på bilden. Exempel ett pistolskott.

Men nu är det inte många som fotar pistolskott i luften utan det är faktiskt mer relevant till “vanliga fotografer” än vad man tror. Exempel när man fotograferar porträtt handhållet så är det rätt stor skillnad på att ligga på 1/200 eller 1/1600 i tider.

Så man kan säga att brinntiden är en helig “slutartid som inte syns, ställer du in kameran på 1/160 sekunder så kanske bilden exponeras med en tid på 1/4000.

Ett bra exempel på detta är att om du är i ett helt mörkt rum och ställer in kameran på 30sekunders slutaretid och sen släpper en pingisboll och trycker av en blixt mitt i exponeringen så kommer pingisbollen frysa på bilden och bli ruskig skarp, mycket skarpare än man kan fota i ett ljus rum både med eller utan blixt.

Brinntid och inställningar på blixten

Eftersom man oftast inte kan se den exakta brinntiden så är det lite svårt att veta men en sak är en standard på alla blixtar. Desto mindre effekt blixten använder ju snabbare blir brinntiden.

På min stora 600ws blixt från Godox så skrivs brinntiden ut i lcd-panelen under effekten, och som ni ser skiljer det en rätt mycket i brinntid i de olika styrkorna. Kör jag blixten på full effekt (600ws) så ger det mig bara en brinntid på 1/220 sekunder. Drar jag ner blixten till ⅛ effekt så blir brinntiden 1/2352 sekunder. och min lägsta effekt 1/256 sekunder ger mig en brinntid på hela 1/10000 sekunder.

Några bilder som visar brinntiden i lcd-panelen.

Även om ni är en av dom som “vägrar” använda blixt så kan ni ha detta i tanke när ni fotograferar eller ser en bild när ett barn kastar höstlöv och allt är superskarpt, eller om man exempelvis ska fotografera djur i rörelse.

Och ni vet när man ser en sån sånt där beauty porträtt där allt är så skarpt så varenda por och struktur syns, det finns en anledning varför det är så…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here